Povijest muzeja

Muzej grada Zagreba utemeljila je Družba „Braća Hrvatskoga zmaja“ 1907. godine u kuli iznad Kamenitih vrata. Prvi upravitelj Muzeja bio je Emilij Laszowski. Dosad je „stanovao” u četiri različita prostora, a uz konstantnu realizaciju povremenih izložba ostvareno je šest stalnih postava, od kojih je zadnji i aktualni iz 1997. godine. Danas je Muzej grada Zagreba suvremena muzejska ustanova koja prikuplja predmete u 28 muzejskih zbirka, a brine se i o 8 zbirka donacija. U svom sastavu ima Odjel dokumentacije, Pedagoško-andragoški odjel, Informatički odjel, Odjel zaštite građe i Knjižnicu.

Poslanje muzeja

Muzej grada Zagreba suvremeno je organizirana baštinska ustanova, mjesto sakupljenog znanja i javni medij, te nakon sto godina vitalan, osjetljiv i brižan, kako za prošlost tako i za sadašnjost Zagreba.

 

Obraćajući se starosjediocima, došljacima i gostima grada, muzej ima jednu jedinu zadaću: potaknuti interes za Zagreb predstavljanjem osobitosti i ključnih točaka razvoja grada kroz raznovrsnost sadržaja i načina njihove interpretacije i prezentacije, u skladu s očekivanjima i potrebama suvremenoga društva.